Aon Coalition rapport: de route naar een ‘nieuw beter’ na corona


Alex van den Doel, Managing Director van Aon’s Global Risk Consulting

In december 2020 deelde Aon bevindingen en trends uit een wereldwijd onderzoek naar de reacties van organisaties op de coronapandemie. In het rapport ‘Helping Organizations Chart a Course to the New Better’ is te lezen hoe organisaties zich aanpassen aan de opkomende long-tail risico’s (risico’s met een kleine kans, maar grote impact). Alex van den Doel, Managing Director van Aon’s Global Risk Consulting, vertelt over zijn rol bij dit initiatief. Wat was het doel van de coalitie? “We wilden in dit door corona geteisterde jaar iets terugdoen voor onze klanten en de hele gemeenschap. Dat hebben we gedaan door met de inzet van onze kennis en ons wereldwijde netwerk bedrijven en organisaties te helpen om straks beter verder te gaan na de coronacrisis. De aan de coalitie deelnemende organisaties konden dus van elkaar leren. We hebben daarom onze inzichten samengevoegd in het rapport, om deze wereldwijd te delen.” Hoe ging dat in zijn werk? “Vanaf juni 2020 heeft Aon wereldwijd tien coalities gelanceerd. De coalities onderzochten met een individuele vragenlijst en gezamenlijke bijeenkomsten de problemen waar de betrokken organisaties door de coronapandemie mee te maken kregen. Ook deelden ze belangrijke lessen, inzichten en de beste werkwijzen op de weg naar economisch herstel. Dat deden zij voor de thema’s Work (veilig naar werk terugkeren), Travel (woon-werkverkeer en zakenreizen) en Convene (vergaderen en samenkomen).” Wie hebben er allemaal meegedaan? “In totaal namen ruim 130 organisaties deel aan de coalitie, uit landen als Australië, Duitsland, Nederland en Singapore en steden zoals Dublin, Londen, Madrid, New York en Tokio (zie onderstaande kaart). In Nederland zijn de deelnemers naast Aon: de Johan Cruijff ArenA, Zeeman, HDI Global SE (NL), Flynth, Royal Haskoning DHV, Zurich Benelux, ASN, Arcadis, EY, Broekman, Strukton en onze sociale partners Rode Kruis en Fonds Gehandicaptensport.”

Vier thema’s centraal bij Nederlandse organisaties Iedere coalitie heeft een aantal lokale thema’s benoemd. In Nederland kwamen uit de gesprekken met onze coalitiepartners vier hoofdthema’s: - Gezondheid en veiligheid; bijvoorbeeld het opzetten van eigen testfaciliteiten. - Belang van lokale oplossingen; één oplossing voor alle landen is een uitdaging voor multinationals. - Balans tussen compliance en wet- en regelgeving aan de ene kant en de continuïteit van de onderneming aan de andere kant. - Verbinding houden met werknemers in deze tijd van thuiswerken.

Wat waren de conclusies in het rapport? “Het interactieve rapport laat zien dat de gevolgen van long-tail risico’s verstrekkend kunnen zijn. Organisaties moeten hun risico-strategieën en beheersmaatregelen opnieuw bekijken en hun organisatie hierop aanpassen. Goede richtlijnen en voldoende oefening helpen bij het beperken van de impact van een incident of crisis. Veerkracht bij medewerkers draagt eraan bij dat organisaties klaar zijn voor het nieuwe normaal.”

Lees in het volledige persbericht op onze website welke 4 belangrijke veranderingen er bij organisaties zijn opgetreden door de coronacrisis.

Wat was jouw rol in de coalitie? “Ik mocht de voorzitter zijn voor het Nederlandse deel van de coalitie. Ik heb in die rol met veel plezier de discussies tussen de deelnemende bestuurders geleid tijdens de bijeenkomsten. Er waren ook af en toe externe sprekers aanwezig, zoals psycholoog en bekend columnist van het AD Thijs Launspach, die ons meer vertelde over het mentaal weerbaar blijven in crisistijd. We hebben uiteraard ook de bevindingen en conclusies in ons rapport met alle partners besproken. De deelnemende partners herkenden veel in elkaars ervaringen. De verschillende werelden van HR, risicomanagement, bedrijfsvoering en crisismanagement bleken heel veel raakvlakken te hebben. Deze crisis is zo bijzonder omdat het de weerbaarheid van vrijwel alle onderdelen van organisaties op de proef stelt. Er is dus veel te winnen door dit gezamenlijk aan te pakken. Dat voelde je terug in het enthousiasme van de hele groep en dat gaf mij heel veel energie. Het heeft me geïnspireerd om het hier niet bij te laten, maar om met deze energie de samenwerking tussen de business lines binnen onze organisatie nog meer te versterken. Ik heb gezien wat Aon United in de praktijk betekent en wat we daarmee kunnen bereiken.”

Reacties op het rapport HR-directeur van Strukton: “Bedankt voor de sessie. Het heeft de bewustwording bij mijzelf en mijn collega’s vergroot, vooral door jullie inzichten over de onderliggende HR-problematieken (cultuur en leiderschap), impact op de (mentale) gezondheid van medewerkers en passende interventies. We willen hier graag verder over in gesprek. Complimenten ook voor jullie survey en rapport; heel professioneel en herkenbare aanknopingspunten.” Edwin van Gerwen, Hoofd Personeel & Organisatie Nederlandse Rode Kruis: ”Iedereen overal en altijd helpen als de nood aan de man is of dreigt. Dát is de missie van het Rode Kruis als humanitaire noodhulporganisatie. Wij helpen als het ontbreekt aan basislevensbehoeften, met daarin focus op de meest kwetsbaren. Dat doen we ver weg en dichtbij. Door iedereen die in nood is of dreigt te komen met passende hulp écht verder te brengen. Met daarbij specifieke aandacht voor medische zorg, voedsel, onderdak en het bieden van een menswaardig veilige plek. Sinds de start van de coronacrisis is het Rode Kruis door heel Nederland volop actief met hulpverlening. Zo zorgen we bijvoorbeeld voor voedselhulp, psychosociale hulp, ondersteunen we GGD’en en tal van zorginstellingen. Ook dragen we bij aan de organisatie en uitvoering van teststraten en bij vaccinatielocaties. We zorgen daarbij goed voor anderen, maar moeten er ook voor zorgen dat we als eigen organisatie goed door de crisis komen. Daarom zijn we aangesloten bij dit mooie initiatief van Aon, de ‘Return To Work coalition’. Ook als Rode Kruis zullen we immers na corona weer terug naar de werkplek gaan. We realiseren ons inmiddels wel dat het niet meer wordt zoals het was; maar hoe het wel wordt, weten we nog niet. Juist door het uitwisselen van kennis en ervaring in deze coalitie krijgen we een breed inzicht in de vele aspecten hiervan zoals ICT, personeel, crisismanagement en -communicatie, veiligheid en facilitair. Met als doel een inspirerende werkomgeving te creëren na corona. Een werkomgeving die met een goede balans tussen digitaal en fysiek werken, werkt als een ‘katalysator’ voor ontmoetingen. Daarbij willen we medewerkers en vrijwilligers verbinden. Zowel met elkaar als met de organisatie en onze stakeholders. Omdat we erin geloven dat je pas echt goed voor anderen kan zorgen als je ook goed voor jezelf bent."