Leading Aon United: collega’s moeten zich ook nu kunnen blijven ontwikkelen


Anneke Paulides, Manager Talent & Development

Door de coronamaatregelen konden in 2020 veel trainingen en opleidingen niet op de normale manier doorgaan. Anneke Paulides, Manager Talent & Development, vertelt hoe we zoveel mogelijk zijn overgeschakeld van aanwezig in de klas naar virtueel: “We hebben echt prioriteiten moeten stellen. Wat is op dit moment noodzakelijk en past het bij de belasting van onze collega’s? Ook wij waren er natuurlijk vooral op gericht om de collega’s gezond te houden. Maar stilstaan is ook geen optie. Dus naast de individuele aanvragen en de verplichte Wft-cursussen* (die toch al online werden gegeven) hebben we gekeken naar wat we konden door laten gaan; online, klassikaal of een mix van beide. Ik denk dat dat voor Leading Aon United ook gelukt is.” Wat is Leading Aon United? “Aon United is onze visie over hoe we het beste van Aon naar onze klanten brengen en duurzame groei in ons bedrijf stimuleren. Leading Aon United is de trainingscyclus waarmee we wereldwijd honderden managers leren te denken en handelen in lijn met deze visie. Normaal gesproken zouden collega’s binnen deze cyclus een tweedaags programma volgen over persoonlijk leiderschap. Dat moest Aon Global opeens snel omzetten naar een online variant met meerdere workshops. Dat was een enorme klus, maar ze hebben het voor elkaar gekregen.” Besmet met enthousiasme en creativiteit Astrid van Helvoort, Director Business Development Brainport Eindhoven (Commercial Risk Solutions) vertelt over haar rol als trainer/ facilitator. “Leading Aon United heeft mij besmet met enthousiasme en creativiteit. Het programma heeft me laten zie hoe Aon op professionele wijze één bedrijf wil bouwen, met een unieke cultuur. Ik heb altijd in een sterk veranderende omgeving gewerkt en houd van de uitdaging om gelijkgestemden te vinden, om samen dingen voor elkaar te krijgen die eerst nog onmogelijk leken. Daarvoor is het wel prettig dat iedereen dezelfde taal spreekt en visie heeft. Leading Aon United is een prachtige aanpak om elkaar makkelijker te vinden en professioneler samen te werken, omdat je één taal spreekt, ongeacht waar ter wereld je je bevindt. Daarmee hebben we dit jaar echt grote stappen gezet, en daar we gaan er in 2021 gewoon mee door.

Astrid van Helvoort, Director Business Development Brainport Eindhoven

Om collega’s te kunnen trainen, heb ik zelf in de zomer een stevige training moeten doorlopen. En daarna werd ik gelijk voor de leeuwen gegooid. In mijn geval waren dat 110 Ierse managers. Online voel je natuurlijk altijd iets meer afstand. Dan is het best een uitdaging om iedereen mee te krijgen en de ruimte te creëren zodat ieder open, eerlijk en kwetsbaar durft te zijn. Tijdens sessies in kleinere subgroepen leren mensen echt met een andere bril naar zichzelf te kijken, met als doel dat je beter leert luisteren, minder zendt en respect hebt voor ieders talenten. Elkaar aanspreken zonder in de verdediging te schieten, professionele feedback omarmen en er echt iets mee doen en het waarderen. We leren dus niet alleen rationele dingen, maar gebruiken vooral onze andere hersenhelft. Voor verzekeringsmensen is dat soms nog best lastig!

We begonnen deze sessies met leidinggevenden en nu verspreidt het zich als een olievlek door onze hele organisatie. Wereldwijd loodsen we meer dan 10.000 collega’s door dit programma. Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat onze klanten dit gaan merken en onze collega’s onderling ook. Als collega’s elkaar beter kunnen vinden en makkelijker verbinding kunnen maken vanuit respect voor ieders talent, ben ik ervan overtuigd dat Aon een grote stap maakt en dat iedere schakel dat gaat merken. Als eerste onze klanten.” Wat hebben jullie geleerd van het afgelopen jaar? Anneke: “Ontzettend veel. Duidelijk is dat een mix van online en klassikaal vaak een goede oplossing is die past bij de flexibiliteit die mensen zoeken. Face-to-face had altijd de voorkeur, maar is niet altijd even efficiënt. Maar bovenal heb ik gezien hoe adaptief onze organisatie is. We hebben ons in een verbazingwekkend tempo aangepast aan de nieuwe omstandigheden; wennen aan het thuiswerken en werken met nieuwe systemen. Daarbij hebben we eens te meer ontdekt hoeveel kennis, ervaring en wijsheid we in onze organisatie hebben. We onderzoeken nu hoe we elkaar in de toekomst nog beter in de praktijk kunnen helpen en hoe we zelf programma’s kunnen faciliteren. Ik hoop dat we snel in een stabielere situatie zitten en meer ruimte hebben voor investering in ontwikkeling. We willen niet stilstaan, maar vooral vernieuwen en vooruitkijken”. * Wft: Wet Financieel Toezicht