Mooi klantsucces ondanks de uitdagingen van corona


Eelco Wester, Senior Account Manager bij Global Accounts & Financial Institutions

Aon broker van Ingka Group, de grootste franchisenemer van IKEA-winkels

Wat niet veel mensen weten, is dat IKEA een franchiseorganisatie is. Ingka Group is wereldwijd de grootste franchisenemer met zo’n 90%-95% van alle IKEA-winkels, met verder winkelcentra en warehouses in meer dan dertig landen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Leiden. In 2020 begon Ingka Group een tender, omdat zij op zoek waren naar een partij die hen diensten kon leveren rondom hun internationale verzekeringsprogramma’s en bij de (lokale) schadebehandeling. Aon was ook uitgenodigd; en met succes!

Samenwerking tussen collega’s uit meer dan dertig landen Eelco Wester, Senior Account Manager bij Global Accounts & Financial Institutions, was nauw betrokken bij dit traject: “We hebben snel een kernteam gevormd van zeven collega’s die aan de slag gingen met deze tender. Daarnaast hebben we ook ons internationale netwerk van collega’s aangehaakt. Zij zitten in meer dan dertig landen, stuk voor stuk landen waar IKEA ook gevestigd is. We konden daardoor dankbaar gebruikmaken van hun lokale kennis en ervaring. We hoefden qua propositie en pricing niet opnieuw het wiel uit te vinden.”

Succes door ‘Aon United’ te werken “Het winnen van deze tender was echt een gezamenlijk succes; ‘Aon United’, zoals wij dat noemen. We hebben op een heel hechte manier samengewerkt met de vele disciplines binnen onze organisatie. Buiten het kernteam waren dat onder meer het management van het Aon Global Client Network, Aon Multinational Client Practice, Global Head of Claims, Aon Global Retail Practice en collega’s uit de VS en Zweden die al veel kennis hadden over IKEA. Uit Japan en Duitsland kregen we bijvoorbeeld ook waardevolle adviezen over succesvol virtueel presenteren. Die konden we tijdens de lockdown goed gebruiken!”

Mooi resultaat ondanks lockdown “Door de lockdown was het lang niet mogelijk om op klantbezoek te gaan. Dat vormde natuurlijk wel een extra uitdaging. Maar toen de wereld in de zomer weer een beetje openging, zijn we gelukkig nog wel een keer bij Ingka in Leiden op bezoek geweest. Ook die meeting was overigens deels virtueel, door een videoverbinding met mensen van IKEA uit de VS. Ik denk dat onze heldere en eenduidige multinational segment-strategie uiteindelijk de doorslag heeft gegeven, maar ook onze innovatie, zoals op het gebied van data intelligence, en ons Global Accountmanagement System, een wereldwijde monitoring- en reportingtool.”

Een intensieve, maar mooie ervaring “We zijn trots dat we Ingka Group mogen bedienen als broker. Een mooi resultaat van een maand lang intensief samenwerken. Het gaf wel een mooi gevoel van verbondenheid om elkaar in die tijd steeds tot ‘s avonds laat te zien ‘buffelen’ vanaf onze zolderkamers. Het was heel intensief, maar ook een mooie afleiding van de lockdown. Ik vond het samenspel in het team heel gaaf en we zijn als collega’s echt naar elkaar toegegroeid”.